perjantai 25. tammikuuta 2013

Iltanäpertelyä

Perjantai on päivistä paras... Huomenna pitäisi alkaa valmistelemaan moottorin nostoa veneestä. Siellä se 100kg rautaa odottaa nostajaansa ahtaista tiloista ja voin sanoa että ei ole helppoa.

Biltemassa törmäsin 2 kertaiseen taljaan jos muistan oikein. Siis sellainen ohuella nyörillä varustettu rimpula.
Hintaa sillä ei ollut kuin joku 6€, mutta jotenkin ei herättänyt luottamusta paketin kyljessä lukeva max. 150kg teksti.

Kuitenkin ajatus fiksusta taljasta herätti mielenkiinnon. Nopeasti laskiessa että 100kg vaatisi mukavaan käsittelyyn 4 kertaisen taljan, jolloin moottorin pitäisi nousta 25kg vetovoimalla.

Kuopiossa ei töitten jälkeen oikein muuta paikkaa tullut mieleen kuin kyseinen Biltema, josta kävin nopeasti hakemassa tarvikkeet taljaa varten. Köyttä pitää olla 30 metriä jotta moottorin saa laskettua taljan avulla veneeltä maahan asti. 30m köyttä riittää alhaalta ohjatessa 6 metrin korkuiseen nosto/laskutyöhön.



Kuten kuvista näkyy Biltema lupaa plokeilleen 1400kg murtolujuuden ja suurimmaksi taakaksi on asetettu 700kg. Köysi on 8mm jonka pakkaus lupaa kestävän 1000kg kuorman. Tämän yhdistelmän heikoimmaksi lenkiksi näin varmaankin osoittautuu sinkityt hakaset, jotka ostin helpottamaan moottorin kiinnitystä taljaan.



Köyden kiinnitin plokiin pleissaamalla sitä n. 15cm matkalta ja toiseen päähän pleissasin 7 senttiä, jottei köysi ala purkaantumaan. Kuvasta näkee että valitsin plokin jossa on itsessään rapulukko helpottamassa mahdollista yksin työskentelyä. Tällä taljalla voi itsensä vaikka vetää mastoon 7.5 metrin korkeudelle tai nostaa puomiin kiinnitettynä kaverin/kumiveneen järvestä. Käyttömahdollisuudet ovat suuret.

Käyttötarkoituksien ja turvallisuustekiöiden varjolla törsäsin tähän vähän enemmän rahaa kuin sen 6€.
Taljan hinnaksi tuli vähän työtä ja 75€, mutta talja helpottaa kuormaa 3/4 ja max kestävyys on sen 700kg kunhan vaihtaa paremmat helat. Keskiarvo suomalainen 80kg mies nousee vedestä 20 kg voimalla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti